Wydrukuj tę stronę
wtorek, 06 kwiecień 2021 17:13

Barwienie jajek wielkanocnych naturalnymi sposobami

Barwienie jajek wielkanocnych Barwienie jajek wielkanocnych fot:pixabay

Jajka na stole wielkanocnym to niepodważalna tradycja. Fajnie jakby wyróżniały się, na przykład kolorowymi skorupkami. Wtedy nie są takie codzienne, a świąteczne. Emanują radością, kolorami i są po prostu wyjątkowe. Na zdobienie jajek mamy wiele technik.

 

Techniki zabarwiania jajek

Najszybciej zabarwimy większa ilość jajek naturalnymi barwnikami. Gotując je w kurkumie, buraczkach czy łupinkach po cebuli. Im jaśniejsza skorupka jaka, tym efekt barwienia będzie bardziej imponujący. Dodatkowo, aby kolor był bardziej wyrazisty, zalecane jest, aby po gotowaniu zostawić w tej wodzie jajka na kilka godzin, lub nawet pozostawienie go do ostygnięcia w wywarach na całą noc.

Jak uzyskać kolor zielony na jajku?

Kolor zielony to jeden z tych kolorów, które uzyskać jest najtrudniej. Po wielu testach ze szpinakiem i pietruszką, a nawet dodatkiem młodej pokrzywy czy młodego zboża, uzyskać możemy delikatną zieleń, bardziej jednak wpadającą w szarość. Jest to pewna alternatywa i kolor inny niż biały, ale nie ma efektu wow.

Jak uzyskać kolor czerwony na jajku?

Czerwony uzyskujemy dzięki burakom. Niestety podobnie jak w przypadku zieleni kolor nie jest intensywny. Bardziej wpada w pomarańcz lub delikatny róż. Pamiętajmy, że wywar z buraków musi być intensywny, a po zagotowaniu warto dodać odrobinę octu, aby wywar nie za brązowił się, a zachował czerwoną barwę. Bez dodatku octu dla utrwalenia koloru uzyskamy bardziej kolor podobny do tego, który mamy dzięki łupinkom cebuli.

Kolor złoty po brązowy na jajku

Odcienie od delikatnie złotego po brąz uzyskamy z pomocą łupin od cebuli. Łupinki możemy zbierać już na kilka tygodni przed świętami. Przechowujmy je w suchym miejscu, by nie zaczęły gnić czy pleśnieć. Jajka gotujemy w wywarze z tych łupinek. Intensywność koloru zależy od mocy wywaru i czasu, jaki spędzą w nim jajka.

 

Jak zrobić żółte jajka wielkanocne?

Żółty najładniej wyjdzie, po dodaniu kurkumy bądź curry. Łupinki cebuli również nadają się, aby pozyskać ten kolor, ale zdecydowanie krócej moczymy wtedy jajka.
Brązowy pozyskujemy kawą bądź herbatą. Również kora dębu ładnie barwi na brązowy kolor.

Czarne jajka wielkanocne?

Natomiast długie moczenie w intensywnym wywarze z kory dębu bądź wywarze z szyszek olchy sprawi, że kolor skorupek będzie niemal czarny.

Jak uzyskac niebieskie jajka?

Fioletowy czy niebieski kolor uzyskamy dzięki modrej kapuście. Krótsze gotowanie sprawi, że skorupki jajek będą bardziej wpadające w fiolet. Im dłużej jednak pozostaną w wywarze, tym bardziej niebieskie będą. Magia niebieskiego tkwi, także w dodaniu odrobimy soku z cytryny bądź octu przed wyjęciem jajek.

Na koniec, aby nasze jajka prezentowały się okazale, warto posmarować je, oliwą z oliwek bądź olejem i delikatnie zetrzeć nadmiar tłuszczu. Wzmocni to efekt i sprawi, że jajka będą wyglądały elegancko.

Bawmy się tymi wywarami, łączmy je ze sobą i eksperymentujmy. Im więcej kombinacji tym więcej odcieni. Możemy również wybrać jeden odcień i przypilnować, aby te kolory różniły się stopniem wybarwienia, wyciągając jajka w odpowiednich odstępach czasu. Twórzmy, ale i świętujmy ten wyjątkowy czas, ciesząc się z wkładu włożonego w przygotowania.