Wydrukuj tę stronę
środa, 19 styczeń 2022 15:48

Blok Czekoladowy — jak go przygotować?

Blok Czekoladowy — jak go przygotować? fot:pixabay

Dla wielu osób Blok Czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa, może to jest taki sentyment z czasów PRL. Włosi też przygotowują bardzo podobny Blok Czekoladowy dokładnie pod nazwą Salame di cioccolato. Tak brzmi to, jak salami. Tłumacząc, z języka włoskiego na język polski brzmi, to czekoladowe salami.


Samo przygotowanie takiego ciasta nie jest, bardzo ciężkie a jest, bardzo smaczne. Warto jednak pamiętać, że najlepszy wybór czekolady do ów Bloku Czekoladowego będzie to gorzka czarna czekolada. Najlepiej sprawdzi się 90 proc. ale nawet 60 czy 70 proc też wykona pracę doskonale, więc zacznijmy, od tego, co będzie, nam potrzebne.

Składniki do ciasta

Ciemna czekolada od 60 do 90 proc. - około 200 gram.

Masło - 100 gram.

Migdały — około 80 gram. (Jednak osoba nielubiąca migdałów nie musi ich dodawać)

Ciasteczka — około 5 sztuk.

Wiśnie w syropie - 10 sztuk.

Orzechy laskowe mogą niemusza być — około 40 gram.

Sól morska — cała szczypta.

Dobrze mamy, więc już składniki przejdźmy zatem do przygotowania ciasta.

Pierwszy krok.

Weź rondelek ustaw go na gazie i rozpuść masło.

Drugi krok.

Dodaj do tego, gdy masło się rozpuści połamane kawki czekolady i mieszaj do rozpuszczenia się i do delikatnego połączenia składników.

Trzeci krok.

Do masy dodaj już wybrane dodatki, które chcesz do ciasta i szczyptę soli i zacznij mieszać, by delikatnie się połączyły.

Czwarty krok.

Przełóż ów ciasto do foremki, która jest wyłożona folią spożywczą.

Piąty krok.

Włóż blok czekoladowy do lodówki na całą noc.

Szósty krok.

Podaj deser w temperaturze pokojowej.

Ilość dodatków jest podana orientacyjnie. Wszystko powinno być dodane według własnego gustu smakowego! Na koniec powiem tylko smacznego i udanego ciasta!