Wpływ witaminy D na organizm
Witamina D pomaga regulować poziomy wapnia i fosforu w organizmie, co wpływa na nasze kości i mięśnie. Chociaż często mylona z minerałem, witamina D to hormon, który przede wszystkim syntetyzujemy pod wpływem słońca. Jest ona absorbowana przez skórę za pomocą komórek receptorowych, a następnie magazynowana w organizmie, gdzie może pozostać nieaktywna do momentu potrzeby. Wątroba i nerki przekształcają zmagazynowaną witaminę D w aktywną formę, której wymaga organizm.
Znaki ostrzegawcze i metody utrzymania poziomu witaminy D
Utrzymanie dobrego poziomu witaminy D jesienią może pomóc zapobiegać przeziębieniom i grypie. Badania pokazały, że wysoki poziom przeziębień i grypy w Wielkiej Brytanii występuje w okresie zimowym i może to korelować z najniższymi poziomami witaminy D. Aby zwiększyć poziom witaminy D w chłodniejszych miesiącach, Postaraj się otrzymać około 15-20 minut słońca na skórze między 9 rano a 15, a następnie natychmiast zastosuj krem z filtrem SPF.
Żywność bogata w witaminę D
Ryby tłuste są świetnym źródłem witaminy D (oraz białka). „Możesz posłużyć się akronimem SMASH, aby je zapamiętać: łosoś, makrela, anchois, sardynki i śledź,” mówi Nasser. Żółtka jaj i czerwone mięso również są dobrymi źródłami, podobnie jak śniadaniowe płatki wzbogacone o witaminę D.
Źródło: Glamour i redtips.pl