środa, 04 wrzesień 2024 15:13

Jak zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy D po zakończeniu lata

witamina D witamina D Pixabay

Utrzymywanie odpowiedniego poziomu witaminy D, która odgrywa kluczową rolę w wzmacnianiu odporności i wspomaga wchłanianie wapnia, jest niezwykle ważne. W wielu regionach Stanów Zjednoczonych ekspozycja na słońce jest teoretycznie najwyższa od kwietnia do września, co pozwala na naturalne absorbowanie witaminy D przez skórę. Jednakże, niedobór witaminy D jest powszechny w Stanach Zjednoczonych, dotyka 35% dorosłych i połowy populacji na całym świecie.

 

Wpływ witaminy D na organizm

Witamina D pomaga regulować poziomy wapnia i fosforu w organizmie, co wpływa na nasze kości i mięśnie. Chociaż często mylona z minerałem, witamina D to hormon, który przede wszystkim syntetyzujemy pod wpływem słońca. Jest ona absorbowana przez skórę za pomocą komórek receptorowych, a następnie magazynowana w organizmie, gdzie może pozostać nieaktywna do momentu potrzeby. Wątroba i nerki przekształcają zmagazynowaną witaminę D w aktywną formę, której wymaga organizm.

Znaki ostrzegawcze i metody utrzymania poziomu witaminy D

Utrzymanie dobrego poziomu witaminy D jesienią może pomóc zapobiegać przeziębieniom i grypie. Badania pokazały, że wysoki poziom przeziębień i grypy w Wielkiej Brytanii występuje w okresie zimowym i może to korelować z najniższymi poziomami witaminy D. Aby zwiększyć poziom witaminy D w chłodniejszych miesiącach, Postaraj się otrzymać około 15-20 minut słońca na skórze między 9 rano a 15, a następnie natychmiast zastosuj krem z filtrem SPF.

Żywność bogata w witaminę D

Ryby tłuste są świetnym źródłem witaminy D (oraz białka). „Możesz posłużyć się akronimem SMASH, aby je zapamiętać: łosoś, makrela, anchois, sardynki i śledź,” mówi Nasser. Żółtka jaj i czerwone mięso również są dobrymi źródłami, podobnie jak śniadaniowe płatki wzbogacone o witaminę D.

Źródło: Glamour i redtips.pl