Co to jest kuzu?
Kuzu, znane również jako "kudzu" lub "kutzu", to skrobia pozyskiwana z korzenia rośliny pnącej znanej naukowo jako pueraria lobata, zaskakującej swoimi właściwościami, a także tym, że jest jednym z największych korzeni na świecie, ważącym do 90 kg i rosnącym do dwóch metrów głęboko pod ziemią. Ta kwitnąca roślina, pochodząca z Japonii i Chin, należy do rodziny roślin strączkowych, podobnie jak ciecierzyca, bób, fasola, soja itp. i jest bardzo rozpowszechniona w krajach azjatyckich, nie tylko ze względu na swoją użyteczność, ale także ze względu na delikatną konsystencję i fakt, że nie zawiera glutenu, co sprawia, że jest bardzo lekkostrawna. W tradycyjnej medycynie chińskiej uważany jest za jedno z 50 podstawowych ziół.
Zapobiega chorobom.
Kuzu jest bogate w izoflawony, zwłaszcza daidzeinę, substancję o działaniu przeciwzapalnym, wspomagającym krążenie krwi i choroby związane z tym problemem, a przede wszystkim o silnym działaniu antyoksydacyjnym, niezbędnym do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Jeśli antyoksydanty nie są spożywane w odpowiednich ilościach, komórki naszego organizmu łatwiej się zużywają i istnieje większe prawdopodobieństwo rozwoju chorób, dlatego odpowiednia podaż antyoksydantów pomoże nam zwalczyć te negatywne skutki.
Zmniejsza bóle głowy i migreny.
W latach 70. XX wieku w Chinach przeprowadzono badania nad przydatnością kuzu w leczeniu bólów głowy. Wyniki wskazują na interesującą skuteczność tego korzenia w zmniejszaniu migreny, zwłaszcza klastrów, jednego z najbardziej nieznośnych rodzajów bólów głowy. Ma również działanie relaksujące, więc oprócz tego, że pomaga łagodzić bóle głowy i migreny, jest również przydatny w czasie dużego stresu.
Łagodzi zaburzenia tranzytu jelitowego.
Głównym zastosowaniem kuzu jest dziś leczenie pomagające w problemach żołądkowo-jelitowych. Dzięki, ponownie, wysokiej zawartości dazdeiny, a także pueriny (innego flawonoidu), zmniejsza ból jelit poprzez poprawę przepływu krwi w tym obszarze, łagodząc w ten sposób objawy złego trawienia, zapalenia brzucha, zapalenia żołądka, gazów itp. Reguluje i regeneruje również florę jelitową, dzięki czemu jest bardzo skutecznym środkiem w przypadku biegunek, zaparć i zgagi.
Zwalcza zmęczenie.
Kuzu jest środkiem ożywiającym, rewitalizującym organizm i jest ważnym sprzymierzeńcem w walce ze zmęczeniem i osłabieniem fizycznym, niezależnie od tego, czy jest to zmęczenie jednorazowe, czy chroniczne. Co więcej, zwalcza nie tylko zmęczenie fizyczne, ale również psychiczne, ponieważ jest częścią makrobiotycznej żywności i medycyny, która proponuje stosowanie pewnych produktów pochodzenia naturalnego, które pomagają zharmonizować organizm na poziomie fizycznym, psychicznym i duchowym. Ze względu na te makrobiotyczne właściwości działa również przeciw zawrotom głowy, gdyż znacznie poprawia równowagę.
Leczy gorączkę i przeziębienia, a nawet alergie.
Kuzu przypisuje się właściwości lecznicze w leczeniu objawów związanych z przeziębieniem i grypą, a także zapaleniem oskrzeli czy kaszlem, ponieważ wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i obniża gorączkę. Ponadto, ze względu na korzyści dla układu oddechowego i zawarte w nim przeciwutleniacze, wiąże się z lepszym radzeniem sobie z objawami niektórych powszechnych alergii.
Zapobiega demencji.
Po kilku badaniach na zwierzętach zaproponowano, że spożywanie tej rośliny może zapobiegać wystąpieniu chorób takich jak Alzheimer i innych rodzajów demencji. Sugeruje się, że jest to spowodowane tłumieniem apoptozy (lepiej znanej jako program śmierci komórek), która występuje w hipokampie, który jest głównym regionem mózgu zaangażowanym w pamięć.
Łagodzi objawy menstruacji, menopauzy i ciąży.
Napój znany jako apple-kuzu (rodzaj gorącego soku jabłkowego, który zawiera kuzu jako główny składnik) skutecznie łagodzi ból związany z miesiączką, dlatego warto zacząć go pić codziennie w ciągu tygodnia przed wystąpieniem miesiączki, a na pewno zauważysz różnicę. Zawarte w kuzu izoflawony mają również właściwości łagodzące objawy menopauzy, zwłaszcza częste w tym okresie uderzenia gorąca i uderzenia gorąca. Krótko mówiąc, ponieważ jest uważany za pokarm neutralny, może być przyjmowany w czasie ciąży, a szczególnie przydatny jest dla kobiet z objawami nudności, zaparciami lub biegunką oraz zawrotami głowy, lub światłowstrętem.
Leczy alkoholizm i inne uzależnienia.
Efekt relaksacyjny, jaki zapewnia kuzu w chwilach stresu, jest również bardzo skuteczny w uzależnieniach, na przykład podczas próby rzucenia picia lub palenia. Według badań naukowych kuzu pomaga zminimalizować spożycie alkoholu u osób regularnie pijących. Gorący sok znany jako apple-kuzu jest idealny do rozwijania relaksującego działania kuzu w tych sytuacjach, a także wtedy, gdy trudno nam zasnąć lub gdy jesteśmy nadmiernie zdenerwowani, czy to z powodu uzależnienia od porzucenia nałogu, czy też z innego powodu. Sok ten mogą pić również najmłodsi domownicy, gdy trudno im się zrelaksować czy odpocząć. Jest on również dla nich korzystny i nie szkodzi, a smakuje tak dobrze, że będą o niego prosić nawet wtedy, gdy nie mają żadnych z tych objawów.