środa, 22 listopad 2023 16:12

Wyposażenie budki z hot dogami - o czym nie zapomnieć

Wyposażenie budki z hot dogami Wyposażenie budki z hot dogami Mat. prasowe

Każdy, kto chce posiadać własną budkę z hot-dogami, powinien zadbać o odpowiednie wyposażenie. Dzięki niemu można przygotowywać smaczne przekąski w bezpiecznych i higienicznych warunkach. Jakie akcesoria trzeba mieć, aby otworzyć swoją własną działalność gastronomiczną?

 

W jakie urządzenia do przygotowywania hot-dogów warto się zaopatrzyć?

Dobierając wyposażenie własnej budki z hot-dogami, warto przemyśleć kilka kwestii takich jak wielkość produkcji, rodzaj niezbędnego asortymentu, a także... komfort pracy. Od czego zatem warto zacząć?

Grill kontaktowy - można go używać do grillowania bułek lub hamburgerów. Osoba decydująca się na własną budkę ma do wyboru dwa typy urządzeń: zamknięte i otwarte, przy czym te pierwsze mają większą moc i przygotowują pieczywo znacznie szybciej. Wybierając odpowiedni sprzęt, trzeba zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonany. Najlepiej, jeśli jest to trwała i wytrzymała stal nierdzewna.

Podgrzewacz do hot dogów - to urządzenie, które jest przeznaczone głównie do przygotowywania kiełbasek. Do jego produkcji używa się najczęściej stali nierdzewnej. Praktycznie każde urządzenie do hot dogów posiada specjalną szufladę, do której spływa tłuszcz. Wybierając odpowiedni sprzęt, warto zwrócić uwagę na liczbę posiadanych rolek oraz ich długość. Im jest ich więcej, tym większą porcję jedzenia można przygotować.

Opiekacze do bułek - jeśli nasza budka z hot dogami ma przygotowywać inne dania (np. zapiekanki), to opiekacze będą niezbędnym elementem jej wyposażenia. Dzięki nim zapiekanka jest chrupka i złocista. Najlepiej warto postawić na opiekacze kwarcowe, które nagrzewają się bardzo szybko.

Kuchnia gazowa - to kolejne urządzenie, w które powinna być wyposażona budka z hot dogami. Właściciel punktu gastronomicznego może wybierać spośród urządzeń wyposażonych w dwa lub cztery palniki. Obowiązkowym elementem wyposażenia takiego sprzętu jest zawór bezpieczeństwa, który odcina dopływ gazu w razie zgaszenia płomienia. Wybór kuchenki zależy przede wszystkim od tego, czy do obiektu pociągnięty jest gaz, czy też znajduje się w nim butla.

Co jeszcze warto mieć w swojej budce z hot dogami?

Inwestor decydujący się na prowadzenie działalności w branży gastro powinien też zdecydować się na lodówkę o odpowiedniej pojemności (wraz z zamrażarką), kuchenkę mikrofalową do szybkiego odmrażania produktów, a także okap, dzięki któremu pozbędziemy się nieprzyjemnych zapachów. Bardzo ważne są też zlewy, w tym zlew techniczny oraz umywalka.

Jak widać, maszyna do hot dogów to niejedyny sprzęt, w który trzeba zainwestować. Sprawdź ofertę https://gastroplaneta.pl/pl/c/Urzadzenia-do-hot-dogow/299 aby znaleźć to, czego potrzebujesz.