środa, 02 luty 2022 19:49

Miody i ich rodzaje

Rodzaje miadów Rodzaje miadów fot: pixabay

Miód prosto z pasieki to prawdziwy rarytas. Ma nie tylko pyszny smak, ale też cenne właściwości. Należy wiedzieć, że naturalny miód ulega procesowi krystalizacji. Najszybciej zachodzi ona w przypadku miodów wczesnych (wiosennych) o wysokiej zawartości glukozy: rzepakowego, wielokwiatowego oraz mniszkowego.

Zdarza się, że producenci, chcąc zachować płynną konsystencję produktu, podgrzewają go do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza, przez co traci on swoje właściwości. Aby mieć pewność, że kupowany przez nas pszczeli specjał jest w pełni naturalny, sięgajmy po miody z rejestrowanych pasiek. Powinny one mieć na etykiecie nazwę oraz adres pasieki, a także numer weterynaryjny.

Możemy wyróżnić takie oto rodzaje miodu:

1). Miód rzepakowy - ten uniwersalny miód ma właściwości przeciwzapalne. Wzmacnia też serce oraz naczynia wieńcowe.

2). Miód gryczany - ma zbawienne działanie w przypadku niedokrwistości. Oczyszcza wątrobę oraz działa detoksykująco.

3). Miód lipowy - polecany przy niedrożności górnych i dolnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy stresu.

4). Miód faceliowy - polecany przede wszystkim w walce z nadciśnieniem. Wspomaga układ krążenia. Dobry na górne drogi oddechowe.

5). Miód akacjowy - jest pomocny w leczeniu przeziębień. Dobrze wpływa na przewód pokarmowy, nerki oraz układ moczowy.

6). Miód manuka - działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie. Wspiera układ immunologiczny.

7). Miód wielokwiatowy - łagodzi alergie dróg oddechowych. Wzmacnia organizm w sytuacjach wyczerpania.

8). Miód nektarowo-spadziowy - pomocny w zaburzeniach trawiennych i stanach osłabienia. Wzmacnia serce.

9). Miód spadziowy z iglaków - reguluje pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit. Pomaga przy nerwicy.

10). Miód spadziowy z drzew liściastych - poprawia pracę wątroby, dróg żółciowych, żołądka oraz układu moczowego.

Co należy wiedzieć o krzewach manuka?

Choć rośliny te uprawia się także w Anglii, USA i Tajlandii, to najcenniejszy, czysty miód manuka pozyskiwany jest z kwiatów krzewów rosnących w Nowej Zelandii. Ten wartościowy produkt ma ciemnozłocistą barwę i gęstą, kremową konsystencję. Znajdujący się w nim aktywny składnik antybakteryjny (methylglyoxal) ma do 100 razy wyższe stężenie niż w innych miodach.

Dodatkowa uwaga - spożywanie nawet tylko 1 łyżki miodu dziennie wzmocni naszą odporność i uchroni przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych.